Mikä on kuvassa näkyvä kasvi?

Vieraslaji on laji, joka on saapunut uuteen ympäristöön luonnollisen leviämisalueen ulkopuolelle, yleensä ihmisen myötävaikutuksella. Osa vieraslajeista luokitellaan haitallisiksi. Tällaiset lajit leviävät nopeasti syrjäyttäen alkuperäisiä lajeja. Vieraslajien aiheuttamat haitat voivat olla myös rahallisia sekä terveydellisiä. Maailmanlaajuisesti vieraslajit ovat toiseksi suurin uhkatekijä luonnon monimuotoisuudelle. Useat lajit ovat riippuvaisia toisistaan, minkä vuoksi monimuotoisuuden ja alkuperäisen luonnon säilyminen on hyvin tärkeää.

Mikä on kuvassa näkyvä vieraslaji ja miten pitää toimia sitä tavattaessa? Klikkaa oikeaa vastausta alla!
Jättipalsami

Jättipalsami on erityisen haitallinen vieraslaji joka valtaa elintilaa alkuperäiseltä kasvustolta ja yksipuolistaa elinympäristöjä. Kasvi voi aiheuttaa palovamman tapaisia oireita jos siihen kosketaan paljain käsin. Jättipalsami pitää kaivaa pois juuriaan myöten ja suojata kädet työn aikana käsineillä.

Jättiputki

Jättiputki on erityisen haitallinen vieraslaji joka valtaa elintilaa alkuperäiseltä kasvustolta ja yksipuolistaa elinympäristöjä. Kasvi voi aiheuttaa palovamman tapaisia oireita jos siihen kosketaan paljain käsin. Jättiputki pitää kaivaa pois juuriaan myöten ja suojata kädet työn aikana käsineillä.

Puolukka

Puolukka on 5–30 senttimetriä korkea varpu, joka kasvaa laajalla alueella pohjoisella pallonpuoliskolla. Puolukalla on vihreät ja suipot lehdet, jotka ovat 10–25 millimetriä pitkät. Puolukka kukkii touko-kesäkuussa ja punainen marja on kypsä syyskuussa. Puolukan marjat kannattaa tuhota syömällä tai vaikkapa mehustamalla 🙂